Na otwarciu serii warsztatów pojawił się również Burmistrz Pan Krzysztof Nuszkiewicz z kartonem win "prosto" z Hiszpanii. :)
Podczas warsztatów uczestnicy byli podzieleni na 3 grupy. Każda z grup miała za zadanie zrobić inną potrawę.
Po godzinie zmagań z przygotowywaniem hiszpańskich potraw przyszedł czas na degustacje wykonanych specjałów.
Po godzinie zmagań z przygotowywaniem hiszpańskich potraw przyszedł czas na degustacje wykonanych specjałów.
Było to bardzo miłe popołudnie w doborowym towarzystwie z potrawami, winem i Hugo z Hiszpanii. Oby więcej takich spotkań!
Kuchnia hiszpańska kojarzy nam się z zapachem hiszpańskich ziół oraz
gajów oliwnych. Jest to przede wszystkim kuchnia naturalna, opierająca
swe dania na bogactwie ofiarowanym przez klimat morza
śródziemnomorskiego. Hiszpanie gotując bazują na produktach
regionalnych, ich kuchnia jest bogata w ryby, owoce morze oraz warzywa,
przede wszystkim pomidory i ziemniaki. Kuchnia hiszpańska nie istnieje
bez oliwy z oliwek oraz charakterystycznych suszonych szynek. Hiszpanie
uwielbiają również delektować się doskonałymi, niskokalorycznymi serami.
Oprócz tradycyjnych iberyjskich szynek popularne są również mięsa -
jako składnik wielu potraw pojawia się jagnięcina, wieprzowina oraz
mięso królicze. Wspólne biesiadowanie w restauracjach jest elementem
śródziemnomorskiego stylu życia każdego regionu.
Przepisy wykorzystane podczas warsztatów:
PAELLA
-kurczak 400 gr
-ryż
400 gr
-białe wino do gotowania 500ml
- ½ zielonej papryki
- ½ czerwonej papryki,
-1 cebula
-4 pomidory
-2 ząbki czosnku
-2 cytryny
-oliwa
-sól, pieprz
-barwnik do żywności (żółty )
-kurkuma
1.
Pokrój paprykę w plastry , a
cebule jak najdrobniej. Obierz czosnek.
2.
Na patelnię dodaj 5 łyżek oliwy z
oliwek, dodaj paprykę i czosnek. Po 3 minutach smażenia dodaj cebulę.
3.
Chwilę smaż , po czym dodaj
pokrojone mięso(średnie kawałki). Smaż 7-8 minut aż mięso będzie ugotowane.
4.
Obierz pomidory i pokrój na małe
kawałki. Dodaj na patelnię i gotuj wszystko razem przez 5 minut . Zmniejsz
ogień, dodaj wino i poczekaj aż połowa wyparuje.
5.
Możemy dodać panierowane mięso
lub po prostu wodę z barwnikiem
6.
Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj ryż
I mieszaj przez 3 minuty drewnianą łyżką
7.
Pozostaw na 15 minut
8.
Przełóż na talerz, odczekaj 5
minut by trochę wystygło i gotowe! Smacznego!
Zamiast mięsa możemy użyć również owoce
morza.
-pomidory
-oregano
-oliwa z oliwek
-bazylia
-czosnek
-olej balsamiczny
1.
Poszatkuj czosnek i pokrój
pomidory w plastry (nie obieraj pomidorów)
3.
Dodaj oliwę, olej balsamiczny i bazylię do dekoracji.
- 2 jogurty
- cytryna
-melon
-arbuz
-ananas
-3 jabłka
-2 gruszki
-2 banany
1. Weź świeże owoce i pokrój na kawałki.
2. Wrzuć do miski.
3. Dodaj jogurt do smaku i sok z połowy cytryny.
4. Smacznego!
Endivias ( cykoria):
-tuńczyk
-ser feta
-natka pietruszki
-olej balsamiczny
1. Połącz ser feta z tuńczykiem. ( mamy uzyskać jednolitą masę)
2. Posiekaj natkę i dodaj do masy. Pomieszaj.
3. Rozłóż cykorię i rozłóż masę w zależności ile preferujesz.
4. Udekoruj olejem balsamicznym.
-ziemniaki
-czosnek ( pół główki)
- natka pietruszki
-majonez
-sól
-jajko
-olej (2 szklanki)
1.
Najpierw zdecyduj się czy chcesz
użyć domowego majonezu czy kupionego w sklepie. ( My preferujemy zrobienie
samemu ! ;)
2.
Umyj ziemniaki i gotuj razem ze
skórką przez 30 minut lub do czasu, aż będą miękkie.
3.
W czasie gdy ziemniaki się
gotują, zmiksuj jedno jajko.
4.
Dodaj do jajka 2 szklanki oleju
ciągle miksując. Dodaj odrobinę octu i soli.
5.
Dodaj czosnek i pietruszkę do
majonezu i dobrze wymieszaj łyżką ( nie miksuj)
6.
Odcedź ziemniaki
7.
Pokrój na małe kawałki i włóż do
lodówki na 15 minut.
8.
Po wyjęciu z lodówki rozłóż na
nich masę.
9.
Spożywaj na zimno.
Gazpacho:
-1 kg pomidorów
-czosnek (1-2 ząbki)
-ogórek
-czerwona papryka
-oliwa z oliwek
-bazylia do smaku
1.
Obierz czosnek i ogórek
2.
Pokrój wszystkie warzywa na małe
kawałki
3.
Połącz wszystkie warzywa, połącz
wszystko blenderem.
4.
Dodaj szklankę oliwy, zblenduj.
5.
Przelej przez sitko by usunąć
nasiona i pozostałości skórki. ( możesz również pominąć tę czynność, jeśli nie
przeszkadzają ci resztki)
6.
Dodaj sól, pieprz i bazylię do
smaku.
Chicken with oranges ( Kurczak z
pomarańczami)
-kurczak
-pomarańcze
- cebula
-marchewka
-pomidory
-cytryna
1.
Wkładamy kurczak do brytfanki. (
pokrojony na plastry)
2.
Polewamy sokiem z połowy cytryny
i sokiem z jednej lub dwóch pomarańczy.
3.
Kroimy cebulę, marchewkę i
układamy na mięsie.
4.
Dodajemy pokrojone pomidory.
5.
Polej oliwą i dodaj soli do
smaku.
6.
Piec w 200o C aż mięso
będzie upieczone ( ok. 30 minut)
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz