poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Kuchnia rosyjska

Przepisy przygotowane przez wolontariuszkę z Rosji - Elenę Shirokikh.

Przystawki
Sałatka Winegret
Sałatka pod szubą
Ikra kabaczkowa
Danie główne
Okroszka
Pielmieni
Solyanka
Deser
Oladi
Bliny
Wakruszki 

Sałatka Winegret 


4 buraki
4 marchewki
5 ziemniaków
ogórki konserwowe 0,3 kg kapusty kiszonej
sól
groszek konserwowy
3-4 cebule dymki
olej

1. Ugotuj ziemniaki, buraki i marchew.
2. Pokrój w kostkę.
3. Wszystko wymieszaj.
4. Polej olejem.



Pielmieni

300g mąki
2 jajka
szklanka gorącej wody
łyżeczka soli
200g mięsa mielonego wołowego
200g mięsa mielonego wieprzowego
cebula
pieprz
sól

1. Pokrój cebulę w jak najmniejsze kostki.
2. Połącz mięso, cebulę, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok.
3. Do miski włóż mąkę, jajka, gorącą wodę i sól. Zacznij wyrabiać.
4. Gdy ciasto będzie wyrobione, rozwałkuj je.
5. Za pomocą szklanki wytnij kółka.
6. Na uzyskane koła połóż łyżkę farszu i złóż jak pierogi. Następnie końce półkola połącz ze sobą.
7. Gotuj uzyskane pielmieni w wodzie z łyżką oleju, liściem laurowym i odrobiną soli przez 10 minut od wypłynięcia.

UWAGA! Zamiast gotować można je przygotować, smażąc na patelni z olejem z dwóch stron.


Bliny

1 litr mleka
2 jajka
2-3 łyżeczki cukru
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki pszennej

1. Zagotuj mleko. Roztrzep jajka z cukrem. Dodaj do gorącego mleka. Dodaj mąkę.
2. Wymieszaj drewnianą łyżką, tak aby nie zostały gródki.
3. Smaż z dwóch stron na rozgrzanym oleju.
4. Bliny możesz serwować np. ze śmietaną z cukrem, lodami, mlekiem skondensowanym i dżemem.


Sałatka pod szubą

słoik solonych śledzi w oleju
4 ziemniaki
3-4 cebule dymki 4 buraki
7 jajek
majonez
4 marchewki
sól

1. Ugotuj ziemniaki, buraki, marchew i jajka.
2. Za pomocą tarki utrzyj wszystkie warzywa oprócz cebuli i rozgnieć jajka.
3. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki, a cebulę posiekaj.
4. W misce układami warstwami (nie ma różnicy w jakiej kolejności), np. ziemniaki, śledzie buraki, marchew, majonez jajka, cebula, majonez i kolejny raz te same zestawienie.
5. Można dodać na wierzch koperek.


Okroszka

4 ziemniaki
6 jajek
6 ogórków gruntowych pęczek rzodkiewki
kiełbasa
2 cebulka dymka
koperek
majonez/śmietana
musztarda
sól
1,5l kwasu chlebowego ( chleb razowy, 2l wody, 100g cukru, 10g drożdży)

Kwas:
1. 4 kromki czerstwego chleba pokrój na mniejsze kawałki i podpiecz w piekarniku 10 min w temp. 180oC.
2. Dodaj 2l gorącej wody i pozostaw do ostygnięcia.
3. Drożdże i cukier rozpuść w 250 ml wody. Dodaj do mieszanki chleba z wodą.
4. Pozostaw w ciepłym miejscu do czasu aż powstanie mała ilość piany.
5. Usuń powstałą pianę.
6. Zostaw w ciepłym miejscu na 2-3 dni.
7. Przelej do butelki i włóż do lodówki.

Okroszka:
1. Ugotuj ziemniaki i jajka. Pokrój.
2. Pokrój ogórki, parówki, koperek i rzodkiewkę. Cebulę pokrój w piórka.
3. Połącz wszystko.
4. Dodaj majonez (lub jeśli wolisz śmietanę) i kwas.
5. Wymieszaj.
6. Po nałożeniu na talerz, dodaj musztardę do smaku.


Watruszki

3 szkl. mąki
szkl. mleka
2-3 jajka
2 łyżki cukru
łyżeczka soli
10g drożdży
10 ziemniaków
1 ½ kostki masła
2-3 opak. śmietany 18%

1. Mleko podgrzać do temp. 40oC.
2. Dodaj cukier, sól, drożdże.
3. Wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu. Odczekaj 10-15minut.
4. Rozpuść pół kostki masła. Dodaj jajka. Wymieszaj.
5. Do mleka dodaj masło z jajkami. Wymieszaj.
6. Dodaj mąkę i wyrabiaj.
7. Odłóż do ciepłego miejsca na 1h.
W czasie gdy czekasz na ciasto przygotuj masę ziemniaczaną:
8. Ugotuj ziemniaki.
9. Ubij ziemniaki z ½ kostką masła i śmietaną.
10. Kiedy ciasto wyrośnie, podziel na mniejsze kawałki i połóż na blaszce. Odczekaj 10 min.
11. W cieście zrób dziurki ( jak w kluskach śląskich) i nałóż 2 łyżki nadzienia ziemniaczanego.
12. Posmaruj rozpuszczonym masłem.
13. Piecz 20 minut w temp. 200oC.


Ikra kabaczkowa

2 kabaczki
3 czerwone papryki
słoiczek koncentratu pomidorowego
olej
sól
pierz główka czosnku
ocet
chleb razowy

1. Za pomocą maszynki do mielenia, zmiel kabaczki i paprykę.
2. Dodaj pieprz, sól, koncentrat i olej.
3. Wszystko gotuj w garnku na średnim ogniu.
4. Od czasu wrzenia gotuj przez 30 minut.
5. Dodaj zmielony czosnek i ocet.
6. Gotuj przez kolejne 15 minut.
7. Wystudź. Podawaj na zimno.


Solyanka

główka kapusty
2 marchewki
3 cebule dymki
1 cebula koperek
3-4 ogórki konserwowe
2 wędzone nogi z kurczaka (może być również ugotowana pierś z kurczaka)
4-5 parówek
200 g wędzonej wieprzowiny
koncentrat pomidorowy
sok z ogórków konserwowych
sól
cytryna
olej
liście laurowe
pieprz
śmietana do zupy

1. Pokrój cebulę i ogórki w kostkę, marchew zetrzyj na dużych oczkach na tarce, parówki w talarki.
3. Wędzone wieprzowinę i kurczaka pokrój w kostkę.
4. Cebulę i marchew podduś na patelni przez 5min. Dodaj koncentrat i ogórki. Dodaj 100 ml wody. Duś kolejne 5 minut.
5. Poszatkowaną kapustę ugotuj w 2 litrach wody. Gotuj, aż kapusta będzie miękka.
7. Gdy kapusta będzie miękka, dodaj warzywa z patelni, parówki, wędzonkę i kurczaka.
8. Dodaj 200ml soku z ogórków, sok z połowy cytryny, liść laurowy, sól i pieprz. Gotuj 10 minut.
9. Udekoruj śmietaną.


Oladi

1kg mąki gryczanej
0,5kg mąki pszennej
0,5l mleka
50g drożdży
3 jajka
3łyżki cukru
sól
olej łyżka masła

1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Zostaw na 20 minut.
2. Dodaj mąkę. Wymieszaj.
3. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka.
4. Dodaj do ubitych białek żółtka, sól, cukier i masło.
5. Kiedy drożdże wyrosną dodaj jajka. Wymieszaj drewnianą łyżką.
6. Poczekaj 20 minut.
7. Smaż jak placki.
8. Możemy podać ze śmietaną.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz