czwartek, 9 lipca 2015

Garść przepisów od wolontariuszy z Austrii, Ukrainy i Korei.

Udostępniamy przepisy przygotowane przez naszych zagranicznych wolontariuszy. Wraz z przepisami wstawiamy linki do filmików, gdzie można nieco podpatrzeć ( niestety nie wszystkie filmiki są w języku polskim, ale mamy nadzieję, że i tak się przydadzą :) ! )
Do dzieła !


KUCHNIA UKRAIŃSKA
 

Barszcz ukraiński

0,5 kg mięsa wieprzowego
3 średnie buraki
3 marchewki
3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
1 łyżka oleju roślinnego
1 średnia cebula, posiekana
200g puszka koncentratu pomidorowego
3/4 szklanki wody
1/2 średniej kapusty głowiastej
3 ząbki czosnku, zmielonego
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru białego
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki do dekoracji

1. W dużym garnku gotuj 2 l wody do wrzenia.
2. Dodaj mięso i przykryj. Ponownie doprowadź do wrzenia. Dodaj ziemniaki. Gotuj.
3. W drugim garnku gotuj buraki ze skórką aż będą miękkie. Przepłucz zimną wodą, obierz i zetrzyj na tarce.
4. Marchewkę obierz i również zetrzyj na tarce.
5. Pokrój kapustę.
6. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj buraki, marchewkę. Smaż przez 10 minut.
7. Do patelni dodaj koncentrat pomidorowy.
8. Do garnka z mięsem dodaj kapustę i podsmażone buraki, marchewkę.
9. Dodaj do zupy czosnek, przykryj i wyłącz gotowanie.
10. Odstaw na 5 minut.
11. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
12. Udekoruj śmietaną i świeżą pietruszką.

https://www.youtube.com/watch?v=wTNycIN2jbo - przepis z fasolą


Salad Dnister (Sałatka Dnister)

0,45kg białej kapusty (ok. ½ małej główki)
0,15 kg wędzona kiełbasa ( np. krakowska)
Groszek
Majonez
Sól do smaku

1. Przygotuj składniki : kapustę spłucz zimną wodą, kiełbasę obierz ze skórki. Odcedź groszek.
2. Kapustę pokrój drobno, włóż do miski i posól.
3. Rękoma ugniataj kapustę do czasu aż pojawi się sok. Odłóż na bok na 10 minut.
4. Pokrój kiełbasę na paseczki. Dodaj do kapusty.
5. Dodaj groszek.
6. Pomieszaj i połącz z majonezem.


Serowe ciasteczka (pocałunki )


200 g margaryny
250g miękkiego sera (jak do sernika)
1 szklanka mąki
wanilia - na życzenie
cukier

1. Margarynę w temperaturze pokojowej pokrój na mniejsze kawałki i włóż do miski.
2. Dodać ser, mąkę, wanilię. Wszystko razem połączyć, aż uzyskamy wyrobione ciasto.
3. Rozwałkować ciasto tak cienko, jak to możliwe. Następnie wyciąć kółka szklanką.
4. Wierzch posyp cukrem . Złóż na pół, posyp cukrem. Po raz kolejny złóż, by uzyskać ¼ koła. Posyp cukrem. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie lubisz!
5. Piec 20 minut w temp. 200

https://www.youtube.com/watch?v=gIS5wUXkhYs



KUCHNIA AUSTRIACKA

Bradl in da Rein

- wieprzowina 1/2 -1 kg
- 1-2 cebule
- sól
- kminek
- pare marchewek
- ziemniaki
- czosnek
(na kluski)
- 4 kilkudniowe bułki/czerstwy chleb
- 3 jajka
- mleko
-natka pietruszki

1. Zamarynuj mięso solą, kminkiem i czosnkiem. Włóż do brytfanki.
2. Dodaj ziemniaki,czosnek, cebulę i marchewkę do mięsa ( pokrojone w większą kostkę). Dolej wodę do połowy brytfanki)
3. Piec w piekarniku przez 2h w temp. 200O
4. W czasie gdy mięso się piecze, możemy zrobić kluski.
5. Połącz wszystkie składniki na kluski z ciepłym mlekiem (można dodać trochę mąki, bułkę/chleb kroimy w kostkę). Możesz dodać pokrojoną natkę pietruszki.
6. Formułuj z uzyskanej masy kluski. ( kuleczki)
7. Gdy kluski będą gotowe dodaj do piekarnika do mięsa ( przed zakończeniem pieczenia)
8. Piecz do czasu aż minie 2h.

https://www.youtube.com/watch?v=KwJIeqAFLv4


Gebackene Mäuse (pieczona mysz)

- ½ kilo mąki
- ½ l mleka
- cukier
- rodzynki
- 130g masła
- 4-5 jajek
- cytryna
- drożdże ( w proszku)
- olej (min 0,5l)

1. Połącz mąkę z cukrem, drożdżami i skórką cytryny w garnku.
2. Dodaj ciepłe mleko z masłem i jajkami. Pomieszaj.
3. Dodaj rodzynki.Wymieszaj całość
4. Pozostaw ciasto na 10 minut. ( ciasto musi wyrosnąć)
5. Rozgrzej olej w garnku.
6. Wrzuć na gorący olej na kilka minut (nie za długo) kawałki ciasta - najlepiej nakładaj ciasto łyżką. (Gotowe myszki mają brązowy kolor- zbliżony do koloru naszych pączków)

https://www.youtube.com/watch?v=0CgJVYgH6Ns - wersja bez rodzynek


KUCHNIA KOREAŃSKA

 
Soy Sance Braised Beef (Duszona wołowina z sosem sojowym)


0,5 kg wołowina (mielone)
10 jajek
sól
sos sojowy
cukier
5 główek czosnek

1. Włóż wołowinę do zimnej wody na 10 minut.
2. Ugotuj jajka w wodzie z dodatkiem soli.
3. Smaż mięso przez 20 minut.
4. Dodaj jajka, obrany czosnek.
5. Dodaj sos sojowy, cukier.
6. Smaż.


https://www.youtube.com/watch?v=GdiymQYeN28

Szukając przepisu w internecie natknęłyśmy się na przepis wołowiny z sosem sojowym, ale w tej wersji mięso nie jest mielone. Jednakże mielona wołowina również jest używana w daniach koreańskich.
Jongmin połączył dwa przepisy w jeden tworząc "wołowinę po pułtusku " ! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz