czwartek, 23 lipca 2015

Potrawy tureckie


Kolejne spotkanie w ramach projektu "Skosztuj świata" już za nami. Trójka wolontariuszy z Turcji (z niewielkim telefonicznym wsparciem mam) nauczyła seniorów (i nas też!), jak przygotować kilka tureckich potraw. Oto przepisy potraw przygotowanych na warsztatach. 


CACIK


1 ogórek, rozdrobnione
1-2 ząbki czosnku, utarte lub zmiażdżone ½ łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
1 szklanka jogurtu
½ szklanki wody oczyszczonej
½ łyżeczki suszonej mięty


W misce umieść startego ogórka( Możesz obrać ze skórki przed starciem), posiekany czosnek, sól i jogurt. Mieszaj wszystko, aż masa będzie gładka.
Teraz możesz dodać wodę i kontynuować mieszanie, aż jogurt połączy się z wodą Jeśli lubisz gęstszą masę, możesz pominąć dodanie wody. Przed podaniem możesz dodać trochę suszonej mięty i oliwy na wierzch.
Możesz serwować caciki z mięsnymi I warzywnymi daniami.
Możesz również zrobić caciki bez czosnku.


Biała fasola z mięsem (Etli Kuru Fasulye)

2 szklanki białej fasoli
200g wołowiny lub jagnięciny (antrykot), pokrojonej w kostkę
2 cebule, pokrojone w kostkę 2 łyżki oleju
1 łyżka pasty pomidorowej
1 suszona czerwona/zielona papryka, pokrojona
½ łyżeczi proszku do pieczenia ¼ łyżeczki płatków papryki chili
1 łyżka soli do smaku
1 szklanka gorącej wody

Umyj białą fasolę, włóż do garnka i zalej wodą na wysokość 3 cm powyżej fasoli. Zostawić fasolę w wodzie na całą noc lub przynajmniej na 12 godzin. Następnego dnia gotuj fasolę w tej samej wodzie na małym ogniu, aż będzie miękka. Możesz dodać proszek do pieczenia by mieć miękką fasolę szybciej. Kiedy fasola będzie miękka dodaj ½ łyżki soli.
W innym garnku smaż pokrojone mięso z oliwą aż będzie brązowe. Dodaj cebule i gotuj przez 2-3 minuty na średnim ogniu. Dodaj paprykową i pomidorową pastę, zamieszaj. Dodaj szklankę gorącej wody i pozostałą sól. Gotować na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Przełóż ugotowaną fasolę do garnka. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Podawaj z pilaw lub bez. Również cacik i konserwowe warzywa dobrze komponują się z tym daniem.

Smacznego!
P.S: Możesz użyć 2 puszki białej fasoli i pominąć pierwszy punkt przepisu.


Turecki Pilaw (Sehriyeli Pilav)

1 szklanka długiego ryżu
1 łyżka masła
1 łyżka oleju 2 łyżki makaronu/ orzo
1 ½ -2 szklanki gorącej wody
Możesz dodać 1 kostkę bulionu z kurczaka do wody
1 łyżeczka soli

Umyć ryż kilka razy ciepłą wodą i osączyć. Włożyć ryż do ciepłej wody i pozostawić na 15-20 minut. Odcedzić.
Umieścić masło i olej w rondlu lub garnku i dodaj makaron lub orzo. Smaż, aż zacznie zmienić kolor na złoty kolor. Gdy pojawi się kolor złoty, zdejmij z ognia i dodaj ryż. Ponowni umieść garnek na kuchence i gotuj na średnim ogniu przez 3-4 minuty, ciągle mieszając.
Dodaj wodę z bulionem. Posól i przykryj pokrywką. Gotuj na małym ogniu, aż ryż zaabsorbuje całą wodę.
Pilaw możesz dodać w każdym rodzaju naczynia z jogurtem. Możesz również dodać łyżkę soku z cytryny.


Sałatka KISIR /Turkish 'Kısır' Salad Is Bulgur At Its Best 


3 szklanki(200ml) bulgur ( lub kuskus)
3 szklanki (200ml) wrzącej wody
3 średnie pomidory
1 średnie ogórki
1 średnie cebule
1 czubata łyżka słodkiej czerwonej papryki
1/3 szklanki oliwy 1/4 szklanki soku cytrynowego
Włoska pietruszka
3-4 gałązki świeżej mięty
6-8 zielonej cebuli
1 łyżeczka soli, mniej lub więcej do smaku
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
½ łyżeczki gorących płatków czerwonej papryki, mniej lub więcej do smaku

1. Włóż bulgur w dużą miskę. Wlej wrzącej wody (woda powinna całkowicie pokryć bulgur ok. 1cm, jeśli jedna szklanka nie wystarczy, dodaj nieco więcej wody). Przykryj miskę pokrywką lub folią, a następnie owiń ręcznikiem. Odłóż na bok na 15 minut, aby bulgur zmiękł.
2. W czasie gdy bulgur będzie miękł, zajmij się przygotowaniem warzyw. Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj jak najdrobniej potrafisz. Połącz cebulę z pastą paprykową i odłóż na bok.
3. Pokrój pomidory, ogórki, zieloną cebulę, natkę pietruszki i miętę w ten sam sposób I włóż do oddzielnej miski. Im drobniej pokroisz tym sałatka będzie lepsza.
4. Zdejmij ręcznik z miski, w której znajduje się bulgur. Załóż rękawiczki . Polej oliwą na wierzch, podrzuć przez palce. Dodaj paste paprykową, rozprowadzając równomiernie.
5. Dodaj pokrojne warzywa i przyprawy. Kontynuuj wyrabianie palcami do czasu gdy wszystkie składniki będą równomiernie rozprowadzone. Dodaj więcej soli i pieprzu jeśli jest to konieczne.
6. Możesz serwować “kisir” od razu lub przykryć I przechowywać parę godzin w lodówce przed podaniem.


Bakłażany z mięsem mielonym (Karniyarik)

7 bakłażanów
1 szklanka oleju do smażenia
1 cebula, posiekana
600 g mielonej wołowiny, średnio
1 zielona papryka, posiekane
1 pomidor, pokrojone w kostkę / 5 łyżki przecieru pomidorowego ½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki kminku
¼ łyżeczki pieprzu
1 ½ łyżki koncentratu pomidorowego
½ łyżeczki cukru
¼ łyżeczki soli
½ szklanki ciepłej wody

Umyj i obierz bakłażany. Jeśli są niewielkie, pokrój je na pół. Jeśli są grube, pokrój wzdłuż na cztery plastry. Następnie umieść je w misce i zalej wodą. Zostaw je w wodzie przez 15-20 minut dla lepszego smaku. Następnie wyjmij z miski i otrzyj ręcznikiem papierowym.
Wlej olej na patelnię, rozgrzej go. Bakłażany smaż z obu stron aż staną się miękkie. Umieść bakłażany w naczyniu żaroodpornym i posyp solą. Szpatułką lub łyżeczką porobić dziurki.
Umieść wołowinę na patelni bez oleju. Smaż do czasu, gdy mięso zmieni kolor. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez 2-3 minuty. Następnie dodaj pokrojoną paprykę, pomidory. Posól. Smaż przez 3-4 minuty. Dodaj przyprawy(kminek, pieprze). Przełóż masę na smażone bakłażany.
Do miseczki dodaj ciepłą wodę, cukier, sól i pomidory lub przecier. Wymieszaj je i dodaj do bakłażanów
Rozgrzej piekarnik do 190-200 ° C i piecz przez 18-20 minut.
Podawaj na ciepło. Ponadto można podawać je z jogurtem, cacik i pilaw.

Chick Pea Dip (Humus)

1 filiżanka gotowanej ciecierzycy z puszki
2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Sok z ½ cytryny
2-3 łyżki tahini
1-2 ząbki czosnku, zmielonego
1/4 szklanki wody (opcjonalnie)
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki kminku
½ łyżeczki czarnego pieprzu
¼ łyżeczki papryki

Umieść gotowaną ciecierzycę do miski i zblenduj do postaci puree. Następnie dodaj resztę składników i wymieszaj je wszystkie. Humus podawaj z ciepłym chlebem pita lub tortillą.
PS: Możesz zastąpić tahini oliwą z oliwek.



Turecki Budyń Ryżowy (Sutlac)

1/2 szklanki ryżu, umyty i osuszony
Szklanka wody
2 szklanki mleka
8 łyżki cukru 1 łyżka skrobi kukurydzianej
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
cynamon
nasiona granatu

Do garnka wlej wodę i ryż. Umieść garnek na średnim ogniu. Gdy pojawią się pęcherzyki, przykryj pokrywą i zmniejsz ogień. Od czasu do czasu mieszaj drewnianą łyżką. Gotuj na małym ogniu, aż woda wyparuje.
Dodaj mleko, cukier i zamieszaj. Tymczasem rozpuść 3 łyżki skrobi w mleku i dodaj do budyniu ryżowego. Mieszaj cały czas. Kiedy widzisz pęcherzyki na powierzchni, dodaj ekstrakt waniliowy i gotuj przez 2-3 minuty na małym ogniu.
Przepis jest na 4 miseczki tureckiego budyniu. Ale używając mniejszych miseczek starczy na 6 porcji.
Wlej budyń do małych misek. Schłodź w lodówce przez 1-2 godziny.
Przed podaniem posyp cynamonem.

WSKAZÓWKA: Nie posypuj cynamonu od razu po wlaniu budyniu do miski. Cynamonem posyp tuż przed podaniem schłodzonego puddingu ryżowego.



Sałatka Coban (COBAN SALAD)

· 3 średnie ogórki, obrane, pokrojone w kostkę
· 4 duże pomidory, pokrojone w kostkę
· 3 średnie zielone papryki, pokrojone w kostkę ( możesz użyć też czerwoną paprykę)
· 1 pęczek zielonej cebuli ( szczypiorowej), białe i lekko zielone, rozdrobnione
· 1⁄2 pęczka natki pietruszki, drobno rozdrobnione
· 10 gałązek świeżej mięty, drobno pokrojonej
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· 2 łyżki soku z cytryny · 1 łyżeczka soli morskiej
· świeży pieprz czarny

Połącz wszystkie składniki sałatki w dużej misce. Pomieszaj.
Połącz oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz w małej miseczce. Wszystko połącz.
Wlej uzyskany sos.

Uzyskana porcja starcza na 4-6 osób.

ZUCCHINI Musakka

3 średnie cukinie
500gr mielonego mięsa ( jagnięcina lub wołowina)
1 cebula, drobno pokrojona
3-4 ząbki czosnku, posiekany
2-3 papryki zielone, pokrojone w kostkę
2-3 pomidory pokrojone w kostkę
sólpieprz
1/2 szklanki wody
oliwa ( lub olej jeśli wolisz)

Ugotuj wołowinę z oliwą, cebulą, solą i papryką, aż mięso otrzyma jasno brązowy kolor. Nie przysmaż!
Włóż pokrojoną cukinię do płaskiego naczynia. Na to ułóż mięso z papryką.
Połącz posiekane pomidory z gorącą wodą i czosnkiem. Połóż do naczynia. Gotuj przez 15 minut na średnim ogniu.
Polej oliwą z oliwek i posyp czerwoną papryką.

Kawa Turecka (Turk Kahvesi)

1 łyżeczka kawy tureckiej
1 łyżeczka cukru
1 szklankę do kawy tureckiej wody

Umieść kawę i cukier w dzbanek (cezve) i wymieszaj. Napełnij filiżankę kawy tureckiej wodą, ale nie do krawędzi.
Wlej odmierzoną wodę do cezve. W zależności od tego ile filiżanek kawy chcesz otrzymać, powtórz powyższy proces.
Na dużym ogniu umieść cezve. Pocukrz. Kiedy pojawia się na powierzchni pianka, zbierz ją łyżeczką i umieść w filiżance. Gdy kawa zaczyna kipić, należy zdjąć z ognia i wlać do filiżanki z pianką.
Możesz serwować turecką kawę ze szklanką wody i kawałek czekolady.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz